Teippauksen suunnittelu ja toteutus Adobe Illustratorilla

Nopeimmille: Autojen blueprint -vektoritiedostot saa hankittua esim. www.the-blueprints.com -tietokannasta.

Auton mainos- tai yliteippauksen suunnittelussa on tärkeää ottaa heti aluksi selvää teipin tulostajan, eli usein teippaamon tulostuskäytännöistä. Tuleeko esimerkiksi lähettää valmis tulostustiedosto, joka on suoraan valmis tulostettavaksi, vai pelkästään mallikuva teippauksesta, jonka avulla tehdään lopullinen tulostustiedosto. Teippaamojen käytännöt voivat erota myös esim. siinä, kuinka paljon kuvien reunoihin tulee jättää pelivaraa.

Kun lättänä kuvatiedosto tulostetaan ja asennetaan auton muotoilluille pinnoille, kuva ei välttämättä asetu tarkalleen samaan kohtaan kuin missä se oli Adobe Illustratorissa. Teipit asennetaan autoihin käsityönä, joten teippauksen suunnittelijan kannattaakin pyrkiä helpottamaan teippaajan ja tulostajan työtä. Näin varsinainen asiakas saa mahdollisimman parhaan lopputuloksen.

Suunnittelijan tulee myös ottaa huomioon mikä toimii käytännössä ja mikä ei – Illustratorissa hyvältä näyttävä mainosteippaus ei aina näytä yhtä hyväältä luonnossa. Mainosteippausta suunniteltaessa on keskittyvä mainoksen perimmäiseen tarkoitukseen, eli liikevaihdon tuottamiseen. Hyödyt voivat olla suoria ja näkyä heti myynteinä (jotka voidaan myös osittain tilastoida), tai ilmentyä esimerkiksi ihmisten luottamuksena brändiin ja näin kehittää epäsuorasti yrityksen taloutta. Lue tästä artikkelista lisää tietoa automainoksen mittaamisesta, suunnittelusta ja brändeistä.

Monesti teippaus ensin suunnitellaan ja siitä tehdään malli tai useampi Photoshopilla. Tämän jälkeen mallin pohjalta tehdään skaalautuva kuva Adobe Illustratorilla, joka lopuksi lähetetään tulostajalle. Jotkin tulostimet hyväksyvät vain vektorigrafiikkaa, ja sillä saadaankin varmistettua hyvä tarkkuus kuvalle. Sen takia lopullinen versio tehdään Adobe Illustratorilla.

Adobe Photoshop ja -Illustrator

Adobe Photoshopin ja -Illustratorin saa hankittua edullisesti kuukausimaksulla. Photoshopin saa itselleen n. 12 euron kuukausihinnalla (vuoden tilaus), tai n. 37 euron kuukausihintaan kuukauden sopimuksella. Illustratoria pääsee käyttämään n. 25e/kk (vuosisopimus) ja 37e/kk (kk-sopimus) hinnalla.

Molempia ohjelmia voi kuitenkin myös kokeilla ilmaiseksi 30-päivän ajan. Lataa Adoben -sivustolta.

 

Mistä kuvia ja vektoreita?

Käytit sitten suunnittelussasi pelkästään vektoreita, tai myös korkealaatuisia kuvia, kannattaa kummatkin yleensä hankkia kuvapankista. Hyviä kuvapankkeja ovat mm.:

 

Sapluunat/Blueprintit

Suunnittelija tarvitsee tietenkin sapluunamallin autosta, johon teippausta suunnitellaan. Sapluunan voi tehdä myös itse valokuvaamalla auto tarkasti ja mittaamalla esimerkiksi oven kahvan pituus, jonka avulla kuvatiedosto voidaan skaalata oikeaan kokoon. Tässä ei kuitenkaan ole mitään järkeä, jos autosta on saatavilla sapluunakuvat netistä (kuten useimmista on).

Helpoimmalla pääsee, kun hankkii sapluunat/blueprintit esim. osoitteesta www.the-blueprints.com. Tietokannan jpg-kuvat ovat ilmaisia, mutta vektorisapluunoista joutuu maksamaan n. 5-10 euroa. Saatavilla on myös 3D-malleja.

Tee Photoshopilla luonnos mainosteippauksesta

Nyt kun resurssit on hankittu, on aika tehdä luonnos Photoshopilla. Mikäli Photoshopilla tehdään pelkkä luonnos kuten yleensä on tapana, ei tulostusasetuksista ja mittakaavoista tarvitse vielä välittää.

Kerrottakoon kuitenkin, että tapana on yleensä suunnitella kuva 1:10 -mittakaavassa. Sapluunakuvat ovat yleensä 1:20 -mittakaavassa, joten tällöin skaalaa kuva 200% suuremmaksi. Kuvan ollessa nyt 1:10 -mittakaavassa, aseta kuvan resoluutioksi 720ppi (pixels per inch). Kun kuva on valmis tulostettavaksi, skaalaa kuva 1:1 -mittakaavaan (1000% suurempi). Sama pätee myös Adobe Illustratoriin.

Mikäli työtä tehdään asiakkaalle, kannattaa tässä kohtaa lähettää asiakkaalle luonnos hyväksyttäväksi ennen Illustratoriin siirtymistä.

Tässä artikkelissa emme perehdy tarkemmin Adobe Photoshopin käyttöön, sillä aiheesta löytyy tuhansia laadukkaita videoita Youtubesta. Tässä kuitenkin hyvä video, josta voit aloittaa aiheen opiskelun.

 

Teippauksen teko Adobe Illustratorilla

Illustratorissa työskenneltäessä on syytä laittaa ensiksi muutama asetus kuntoon:

  • Aseta tiedoston värit CMYK -asetukselle
  • Tiedoston ollessa 1:10 -mittakaavassa, aseta ppi 720.

Hyvä graafikko pitää työnsä ja materiaalinsa hyvässä järjestyksessä. Merkitse ja organisoi siis grafiikan osat omiin alikerroksiinsa (sublayer).

Muista jättää grafiikan osiin tarpeeksi pelivaraa teippaajalle. Auton oma geometria vaatii hieman enemmän kalvoa kuin voisi olettaa, sillä pinta ei ole tasainen. Teippaajan on myös saatava teipit taittumaan osien reunojen taakse, jotta kunnollinen kiinnittyvyys voidaan varmistaa. Jätä siis minimissään 10 senttiä pelivaraa joka reunaan. Tämä on kuitenkin hyvin teippaamokohtainen asia, ja jotkin teippaamot lisäävätkin aina pelivaran itse kuviin, sillä he yleensä tietävät paremmin sopivat määrät.

Muista käyttää vain vektoreita tai korkearesoluutioisia kuvia!

Alta löydät loistavan video-sarjan, joka demonstroi ja opastaa sinua yksityiskohtaisesti Illustratorin käytössä.

 

Viimeisenä

Lopuksi varmista, että sinä tai asiakkaasi omistaa tekijänoikeudet kaikkiin käytettyihin kuviin ja vektoreihin. Varmista myös, että lähetät mahdolliselle asiakkaallesi työssä käytetyt fontit ja muut tarpeelliset tiedostot.

Lähetä tulostajalle myös työssä käyttämäsi vektorit ja kuvat, sillä hän saattaa vielä joutua muokkaamaan kuvaa tulostusta varten.

[mashshare]

Muita oppaita:

tehokasta markkinointia mainosteippauksella