Yliteipit ja värikartat

Nykyaikaiset autoteipit ovat tyypillisesti PVC-valukalvoja, joista laadukkaimmat ovat yleensä ilmakanavoituja, mikä mahdollistaa ilman kulkemisen helposti pois teipin alta tehden teipin ulkonäöstä mahdollisimman siistin ja kuplattoman.

Autoteippejä on saatavilla sekä nopeasti ja hitaasti kiinnittyvillä liimoilla. Erilaiset ”low-tack” liimat auttavatkin usein asentajaa, sillä kalvoa voi siirrellä ja irrottaa asennuksen aikana, sillä se ei tartu tiukasti kiinni ennen kuin se saa lastan avulla painetta. Myös teippien kestävyydessä on eroja, mikä kannattaakin huomioida teippiä valittaessa.

Seuraavaksi käymme läpi muutaman yliteippibrändin valmiiksi värjättyjä yliteippimallistoja.

 

 

OptiCont

Maahantuomme OptiCont-yliteippauskalvoja Aasiasta ja teemme materiaaleille tarkkaa laadunvalvontaa. OptiCont teipit ovat edullisia verrattuna kalliimpiin brändeihin, ja ovatkin hintalaatusuhteeltaan erinomaisia. Siksi OptiCont teipit ovat hyvä valinta etenkin kuluttajakäyttöön.

OptiCont kalvoissa on panostettu hyviin asennusominaisuuksiin – teippi ei ainoastaan veny ja taivu hyvin, siinä on myös ilmakanavointi ja uudelleen asemoitava liimapinta.

Meiltä löytyy tällä hetkellä kaksi eri kiiltävistä ja mattasävyistä koostuvaa OptiCont teippisarjaa, sekä oma sarja erikoisteipeille (esim. stickerbomb ja hiilikuitujäljitelmät):

OptiCont 2.0

2.0 sarjan teipeissä on päällä irrotettava suojakalvo, joka varjelee kalvoa kuljetuksen ja asennuksen aikana. OC 2.0 sarjassa on 1.0 sarjaa parempi liimapinta ja syvempi kiilto (pl. mattateipit).

Näissä teipeissä, kuten myös kaikissa muissa myymissämme teipeissä on ilmakanavointi, uudelleen asemoitava liimapinta, sekä hyvä venyvyys (33+ pascalia, n. 33%).

 • Paksuus: 110 mikronia
 • Irrottaminen: Lämmön/kemikaalien avulla.
 • Kestävyys: 2-4 vuotta ulkona
 • Värikartta

OptiCont 1.0

Edullisempi OC autoteippisarja. Ilmakanavointi, uudelleen asemoitava liimapinta ja hyvä venyvyys (33+ pascalia, n. 33%).

 • Paksuus: 110 mikronia (kiiltävät) ja 120 mikronia (mattateipit)
 • Irrottaminen: Lämmön/kemikaalien avulla.
 • Kestävyys: 2-4 vuotta ulkona
 • Värikartta

OptiCont Erikoisteipit

Valintasi kun haluat autoon hieman räväkämpää teippausta. Erikoisteipit-sarja sisältää mm. camo-teippejäkameleonttiteippejä, hiilikuituteippejä ja stickerbomb-teippejä.

Ilmakanavointi ja uudelleen asemoitava liimapinta. Hyvä venyvyys (33+ pascalia, n. 33%).

 • Paksuus: Riippuu kuosista, katso teippien omilta sivuilta.
 • Irrottaminen: Lämmön/kemikaalien avulla.
 • Kestävyys: 2-4 vuotta ulkona
 • Värikartta

Kaikki OptiCont autoteipit ovat irrotettavissa ensimmäisten 3 vuoden aikana ilman suurempia liimajäämiä.

 

3M

3M -yhtiön historia ulottuu vuoteen 1902, jolloin yhtiö oli mukana kaivosliiketoiminnassa. Yli satavuotisen historiansa aikana innovatiivinen yhtiö on kehittänyt lukuisia markkinoille täysin uusia tuotteita, kuten esimerkiksi autojen tummennuskalvot ja Post IT® -laput.

3M autoteipit ovat tunnettu laadustaan ja on erityisesti yritysasiakkaiden suosiossa. Brändillä on kaksi valmiiksi värjättyä auton yliteippauksiin tarkoitettua teippisarjaa:

3M™ Wrap Film Series 1380

3M teippien lippulaivana toimiva sarja, jonka uusi valmistusmenetelmä mahdollistaa kalvon taittumisen todella kaarevillekin pinnoille. Controltac -teknologia mahdollistaa teipin siirtelyn ja uudelleen asettelun ennen liimapinnan aktivoimista paineen (lastan) avulla. Comply -teknologialla toteutetut mikroskooppiset ilmakanavat mahdollistavat sileän ja kuplattoman pinnan.

 • Paksuus: 90 mikronia
 • Irrottaminen: Lämmön/kemikaalien avulla
 • Kestävyys: 5-6 vuotta
 • Värikartta

3M™ Wrap Film Series 1080

3M 1080 teippi on käytössä useissa eri teippaamoissa Suomessa. Tässä sarjassa on samat Coltroltac- ja Comply -ominaisuudet, kuin yltä löytyvässä 1380 -sarjassakin. Teippi on siis helposti asennettavaa mallia.

Mikäli haaveissa on ollut laadukas 3M hiilikuitu teippi, kannattaa tähän sarjaan tutustua tarkemmin.

 • Paksuus: 90 mikronia
 • Irrottaminen: Lämmön/kemikaalien avulla
 • Kestävyys: 5-6 vuotta
 • Värikartta

 

Arlon

Arlon on valmistanut vinyylikalvoja vuodesta 1958. Yhtiö on myös autojen pin striping -markkinoiden pioneeriyritys.

Arlon’s Ultimate PremiumPlus™

Näyttävät sävyt, erinomaisen tasainen pinta ja hyvä muotoiltavuus ovat tämän PVC-valukalvon valttikortteja. Sopii myös vaikeammillekin pinnoille. Värit ja metalliefektit säilyvät hyvin myös kalvoa lämmitettäessä ja muotoiltaessa. Tämä kalvo on suunniteltu näyttämään mahdollisimman paljon normaalilta maalipinnalta.

Tämä yliteippauskalvo on uudelleen aseteltava ja monikerroksinen. X-scape ilmakanavat auttavat saamaan sileän ja kuplattoman pinnan autoon.

Maailman nopeimmin kasvava värinvaihto vinyylikalvo auton yliteippauksessa. Saatavilla monilla eri sävyillä ja väreillä, mm. metalli-, satiini-, candy-, kromi- ja mattavärit. Toki myös perinteinen musta teippi ja normaalit kiiltävät värit löytyvät valikoimasta.

PerformancePlus

Uudelleen aseteltava vaalean harmaa liimapinta yhdistettynä X-Scape -ilmakanavateknologiaan takaa kuplattoman, tasaisen ja normaalia maalipintaa jäljittelevän teippauksen. Yksikerroksinen teippi.

Saatavilla kiiltävinä- ja mattasävyinä.

 

Avery Dennison

Avery Dennison kuuluu johtaviin yliteippi valmistajiin. Yhtiö kuuluu myös Fortune 500® -listalle, joka listaa Yhdysvaltojen 500 suurinta yritystä niiden kaikkien verovuosien tulojen perusteella.

Avery Dennison valmistaa merkintä- ja pakkausmateriaaleja, ja työllistää yli 25 000 työntekijää ympäri maailman. Yhtiöllä uskotaan tuotteen elinkaariajatteluun, ja mahdollisimman pieneen tuotteiden hiilijalanjälkeen.

Avery® Supreme Wrapping Film

Kaksikerroksinen vinyyliteippi, jossa on sekä värikalvo, että läpinäkyvä suojakerros. Kalvon patentoitu Avery Dennison® Easy Apply™ RS -ominaisuus mahdollistaa nopeamman asettelun, kuplattoman asennuksen ja irrottamisen todella pitkänkin ajan jälkeen. Tämän yliteipin luvataan muotoutuvan hyvin koveriin ja kuperiin pintoihin, syvennyksiin ja niitteihin.

Tuotteella on huippuluokan UV:n, lämpötilan, ilmankosteuden ja suolaliuoksen sietokyky.

Saatavilla useilla eri väreillä, ja erilaisilla spesiaali efekteillä.

 • Paksuus: 80-140 mikronia
 • Kestävyys: < 12 vuotta
 • Värikartta

Conform Chrome

Etsitkö high-end kromikalvoa auton yliteippaukseen? Tämä on valintasi. Kalvossa on sama Avery Dennison® Easy Apply™ RS -ominaisuus kuin edellisenkin sarjan kalvoissa. Samoin tässä mallissa on myös hyvä kestävyys UV-säteilyä, suolaliuosta, ilmankosteutta ja lämpöä vastaan.

Kromikalvot ovat muita kalvoja paksumpia johtuen useista kerroksista, niimpä tätä kalvoa varten kannattaa varata todella terävä veitsi.

 

Oracal

ORAFOL Europe Gmbh:n historia ulottuu aina vuoteen 1808. Saksalainen yhtiö valmistaa Oracal brändin alla vinyyliteippejä ja muita itseliimautuvia kalvoja.

ORACAL 970RA Premium Wrapping Cast

Monikerroksinen PVC-valukalvo, jonka RapidAir® -ilmakanavateknologia auttaa saamaan kuplattoman lopputuloksen. Saatavilla 96 väriä, matta- ja kiiltosävyjä.

ORACAL 970RA Premium Shift Effect Cast – Kameleonttiteippi

Käytännössä sama kalvo kuin edellinen, mutta yhdeksän eri kameleontti sävyn valikoimalla. Mikäli olet siis haaveillut kameleonttiväristä autosi pinnalla, on tässä loistava vaihtoehto.

 

HEXIS

HEXIS on ranskalainen vuonna 1989 perustettu itseliimautuvien kalvojen valmistaja. Yhtiöllä on 366 työntekijää, joista 267 työskentelee Ranskassa (25.9.2016).

HEXIS SKINTAC HX30000

Monikerroksinen autoteippi ilmakanavoinnilla ja uudelleen asemoitavalla liimapinnalla. Muotoutuu myös vaikeammillekin pinnoille. HX30000 -yliteippi sopii myös kalusteiden ja esineiden teippaamiseen. Tuote on saatavilla 53 eri värisävyllä (kiiltävät ja matat).

 • Kestävyys: Jopa 10 vuotta
 • Paksuus: 70-280 mikronia väristä riippuen
 • Värikartta

HEXIS SKINTAC HX20000

HEXIS:n monikerroksinen autoteippi, joka erityisesti koko auton yliteippaukseen suunniteltu. Uudelleen asemoitava liimapinta ja ilmakanavointi. Nämä Hexis teipit on saatavilla 79 eri värisävyssä – kiiltävän ja matan lisäksi valikoimassa on myös glitter-sävyjä.

 • Paksuus: 80 mikronia
 • Kestävyys: Jopa 10 vuotta
 • Värikartta

 

Yhteenveto

Yliteippauskalvoja on saatavilla joka lähtöön. Yllä lueteltujen brändien lisäksi markkinoilla on lukuisia muita valmistajia. Lueteltujen valmistajienkin mallistoista löytyy vielä huomattavasti enemmän kalvosarjoja, mutta luonnollisesti emme voi niitä kaikkia tähän listata.

Tärkeimpiä yliteipin ominaisuuksia ovat ilmakanavointi, ”low-tack” -liimapinta, muotoutuminen eli venyvyys, sekä kestävyys.

Katso vielä:

auton teippaus ohjeet