Kalusteteippauksen perusteet

keittiön kalusteteippaus

Kaapistojen, ovien ja pöytien teippaaminen on helpompaa kuin uskotkaan. Myös erilaisia muotoja sisältävät pinnat saadaan teipattua siististi, sillä laadukasta teippiä voidaan venyttää ja kutistaa lämmittämällä. Tärkeintä on kuitenkin ensin puhdistaa asennuspinnat huolellisesti.

Kalusteteippaus on helppo ja nopea tapa luoda huoneeseen uusi ilme. Seuraavaksi käymme läpi työkalut, joita projekti vaatii:

 Asennustarvikkeet

Bonuksena voit valita myös seuraavat työkalut ja parantaa lopputulosta:

Asennusohje

Aluksi kalusteteippi leikataan suurin piirtein oikean kokoiseksi. Tässä on hyödyksi teippien taustapaperi, jossa on usein ruutukuvio leikkaamisen helpottamiseksi.

Kalusteteippi asennetaan teipattavalle pinnalle pienessä venytyksessä, jotta se saadaan kiinnitettyä symmetrisesti ja mahdollisimman tasaisesti. Tähän tarvitaan kaksi henkilöä, mutta isompienkin pintojen teippaus onnistuu myös yksin…

Tämän jälkeen teippi käydään läpi lastalla. Lastaaminen kannattaa tehdä mahdollisimman symmetrisesti – se onnistuu helposti lastaamalla kappaleen päädystä aloittaen ja edeten kohti toista päätyä, samalla lastaten keskeltä vuorotellen oikealle ja vasemmalle.

lastauskuvio teippauksessa

Teippaus onnistuu helposti yksinkin

Yksin työskentelevän on helpointa teipata seuraavasti: teipin taustapaperi irrotetaan aluksi vain pieneltä matkalta (15cm), jonka jälkeen tämä kohta teipataan teippauspinnan päähän kiinni ja lastataan.

Seuraavaksi suojakalvoa aletaan hiljalleen irrottaa. Samalla lastataan teippiä, jotta se asettuu tasaisesti pinnalle, eikä väliin jää ilmakuplia. Ilmakuplien poistaminen jälkikäteen saattaa osoittautua mahdottomaksi, mikäli teipissä ei ole ilmakanavointia.

Pöydän, kaapiston tai muun vastaavan pinnan kulmat voidaan viimeistellä kahdella eri tavalla: laadukasta teippiä käytettäessä kulmat yleensä tehdä lämmittämällä teippiä ensin kuumailmapuhaltimella, jonka jälkeen teippi venytetään kulman yli.

Lopuksi kannattaa lämmittää teipattavan pinnan kulmat ja muut taitoskohdat kuumailmapuhaltimilla yli 90 asteisiksi, jotta teipin ”muisti” saadaan poistettua. Tämän jälkeen teippi ei nää pyri palaamaan lämmitettäessä alkuperäiseen muotoonsa.

Alta löytyvällä videolla näytetään, kuinka ylläoleva toimii käytännössä.

Pöydän teippaus 3M DINOC-kalvolla

Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää perinteistä menetelmää, jossa teipin kulmiin tehdään 45 asteen leikkaus, jonka jälkeen reunat taitellaan ja leikellään piiloon.

Tai sitten voidaan käyttää kahta 90 asteen leikkausta, ja tarvittaessa lopuksi teipata vielä sivuosat vetämällä yksikierros ohueksi leikattua teipinpätkää sen ympäri. Toki pieni teippirullakin käy, mikäli löydät sopivan sävyn. Jotkut teippivalmistajat myyvät myös ohuita ”askarteluteippi” -rullia samoista teippimateriaaleista ja sävyistä.

Muista aina lastata teippi kunnolla

Etenkin kaareville pinnoille teippi usein asennetaan ensin pelkkiä käsiä (hanskoja) käyttämällä, jonka jälkeen se lastataan tasaiseksi. Lastan avulla teipin alta saadaan viimeitsetkin ilmakuplat pois.

Vaikka pelkän hanskan avulla kiinnitetty teippi näyttää liimautuneen hyvin, ei liimaus todellisuudessa ole läheskään yhtä tehokas kuin se olisi lastan avulla tehtynä.

Vinyyliteippi (usein PVC) saadaan venymään käytännössä lähes mille tahansa pinnalle. Teippiä venytetään kuumailmapuhaltimella lämmittämällä ja ohjaamalla sitä käsin venymään oikein.

Teipin kiinnittyvyyden kannalta on tärkeää, että venytys pyritään jakamaan mahdollisimman tasaisesti teipin pinta-alalle.

Kalusteteipin venyttäminen ja muotoilu (hiustenkuivaajalla)

Vinkkejä

  • Ilmakanavoitu teippi on helpompi asentaa, ero ilmakanavoimattomaan on kuitenkin melko pieni kalusteippauksessa.

  • Kalusteteippauksissa käytetty vinyyliteippi on usein hyvin ohutta, joten isommat naarmut ja muut epätasaisuudet saattavat näkyä  sen läpi.

  • Myös kaarevat pinnat kannattaa lopuksi käydä läpi lastalla, jotta liimauksesta saadaan mahdollisimman hyvä.