Yliteipin pesu- ja hoito-ohjeet

autopesula ja yliteippaus

Teipattu pinta vaatii huolenpitoa kuten maalattukin. Teippien kesto vaihtelee vuodesta yli 10 vuoteen, mutta ikään vaikuttavat paljon myös käyttöolosuhteet. Eniten haittaa teipille on liasta ja auringon uv-säteilystä. Siksi säännöllinen pesu pidentää huomattavasti teipin käyttöikää, kuten myös vahaus sekä auton säilyttäminen varjossa tai autotallissa.

Teippiä ei välttämättä tarvitse vahata, mutta kiiltäviä teippejä voi yleensä vahata normaaleilla autovahoilla. Kannattaa kuitenkin selvittää, miten oman teippaamosi takuut toimivat – joissain tapauksissa takuu voi raueta mikäli teippiä on vahattu.

Teipeille on saatavilla myös teippivalmistajien hyväksymiä pesu- ja suoja-aineita. Verkkokaupastamme löydät HEXIS teippivalmistajan hyväksymät autovahat kiiltäville teipeille, sekä mattateipeille.

Teippiä ei saa pestä kolmeen päivään teippauksen jälkeen. Myöskään harjalliseen autopesulaan viemistä ei suositella, sillä harjat (tai niihin kiinnittynyt hiekka) voivat vahingoittaa teippiä.

Yliteipatun auton pesuvinkit

  • Pesuveden tulee olla alle 70°C

  • Älä käytä voimakkaita liuottimia tai hierovia aineita sisältäviä pesuaineita

  • Pesuaineen pH-arvon tulee olla 3-11 välillä

  • Painepesurilla pestessä pyri suihkuttamaan vettä 90° kulmassa ja yli 80cm etäisyydeltä

  • Älä jätä pesuainetta vaikuttamaan liian pitkäksi aikaa teipin päälle

  • Muista huuhdella auto huolellisesti

  • Mikäli tankatessa roiskuu polttoainetta teipille, pyyhi se huoltoaseman paperilla ja pese kotona

  • Kuivaa auto lopuksi mikrokuituliinalla tai paineilmalla

Mattateipin hoito

Matta- ja tekstuuriteippejä (esim. hiilikuitu ja harjattu metalli) ei kannata vahata normaaleilla vahoilla tai vahaa sisältävillä pesuaineilla, sillä niiden ulkonäkö voi kärsiä.Aivan kuten maalattukin mattapinta, mattateippi alkaa kiiltämään mikäli sitä vahataan kiiltovahalla. Hanki siis myymämme ProTech® Mat & Clean -mattavaha teipeille.

Tekstuuriteipit, kuten hiilikuituteippi muuttavat myös ulkonäköään, sillä ne ovat 3D-teippejä ja pinnalle laitettu vaha saa kuvion heijastumaan väärin.

Monilla teippibrändeillä on kuitenkin valikoimissaan etenkin tekstuuri- ja mattateipeille tarkoitettuja suoja-aineita ja vahoja, joilla matta- ja tekstuuriteipit kannattaakin suojata.

Mattateippiä pestessä kannattaa pesuaine valita tarkkaan. Monet autoshampoot ja pesuaineet sisältävät pieniä määriä vahaa tai silikooneja, joiden tarkoituksena on saada pinta kiiltämään – mikä ei kuulu tarkoitusperiimme. Siksi kannattaakin valita pesuaine, joka ei jätä jälkeensä mitään jäämiä, kuten myymämme ProTech® autoshampoo, tai käyttää ainoastaan lämmintä vettä.

Teipin naarmujen korjaaminen

Teipattuun pintaan tulee luonnollisesti naarmuja ajan saatossa samalla tavalla kuin maalattuunkin. Laadukkaat yliteippauskalvot ovat kuitenkin ”itsestään korjautuvia” mikä tarkoittaa käytännössä, että pienemmät naarmut ja vekit usein korjautuvat kun teippiä lämmitetään hieman kuumailmapuhaltimella (ei kuitenkaan liikaa). Näin toimivat myös kaikki myymämme OptiCont yliteippauskalvot.

Vaihtoehtoisesti auton jättäminen kuumalla kelillä suoraan auringon valoon voi ajaa saman asian.