Yliteipin pesu- ja hoito-ohjeet

autopesula ja yliteippaus

Teipattu pinta vaatii huolenpitoa kuten maalattukin. Teippien kesto vaihtelee vuodesta yli 10 vuoteen, mutta teipin kestoikään vaikuttaa jopa teipin mainittua kestoa enemmän se, miten teipistä pidetään huolta. Eniten haittaa teipille on liasta ja auringon uv-säteilystä. Siksi säännöllinen pesu pidentää huomattavasti teipin käyttöikää, kuten myös keraaminen pinnoitus tai vahaus, sekä auton säilyttäminen varjossa tai autotallissa.

Teippiä ei välttämättä tarvitse vahata, mutta kiiltäviä teippejä voi yleensä vahata normaaleilla autovahoilla. Kannattaa kuitenkin selvittää, miten oman teippaamosi takuut toimivat – joissain tapauksissa takuu voi raueta mikäli teippiä on vahattu väärillä aineilla.

Keraamisella pinnoituksella voidaan jopa kaksinkertaistaa teipin kestoikä. Vahan sijaan suosittelemmekin teipille keraamista pinnoitusta. Teipattu pinta ei vaadi kiillotuskoneen käyttöä ennen pinnoitteen asentamista, jonka ansiosta vasta teipatun auton keraaminen pinnoittaminen on varsin nopea ja helppo homma. 

Teippiä ei saa pestä kolmeen päivään teippauksen jälkeen. Myöskään harjalliseen autopesulaan viemistä ei suositella, sillä harjat (tai niihin kiinnittynyt hiekka) voivat vahingoittaa teippiä.

 

Yliteipatun auton pesuvinkit

  • Pesuveden tulee olla alle 70°C

  • Älä käytä voimakkaita liuottimia tai hierovia aineita sisältäviä pesuaineita

  • Pesuaineen pH-arvon tulee olla 3-11 välillä

  • Painepesurilla pestessä pyri suihkuttamaan vettä 90° kulmassa ja yli 80cm etäisyydeltä

  • Älä jätä pesuainetta vaikuttamaan liian pitkäksi aikaa teipin päälle

  • Muista huuhdella auto huolellisesti

  • Mikäli tankatessa roiskuu polttoainetta teipille, pyyhi se huoltoaseman paperilla ja pese heti kotona

  • Kuivaa auto lopuksi mikrokuituliinalla tai paineilmalla

 

Mattateipin hoito

Matta- ja tekstuuriteippejä (esim. hiilikuitu ja harjattu metalli) ei kannata vahata normaaleilla vahoilla tai vahaa sisältävillä pesuaineilla, sillä niiden ulkonäkö voi kärsiä. Aivan kuten maalattukin mattapinta, mattateippi alkaa kiiltämään mikäli sitä vahataan kiiltoaineita tai hiovia aineita sisältävällä vahalla. Siksi mattateipeille kannattaa käyttää ainoastaan mattapinnoille tarkoitettua vahaa.

Mattateippiä pestessä kannattaa pesuaine valita tarkkaan. Monet autoshampoot ja pesuaineet sisältävät pieniä määriä vahaa tai silikooneja, joiden tarkoituksena on saada pinta kiiltämään – mikä ei kuulu tarkoitusperiimme. Siksi kannattaakin valita pesuaine, joka ei jätä jälkeensä mitään jäämiä.

 

Teipin naarmujen korjaaminen

Teipattuun pintaan tulee luonnollisesti naarmuja ajan saatossa samalla tavalla kuin maalattuunkin. Paras tapa ehkäistä naarmuja on asentaa jo etukäteen pinnoite teipin päälle. Esimerkiksi myymämme IGL Shield keraaminen pinnoite antaa teipillä vahvan suojakerroksen, joka vähentää naarmuja ja pienentää auringon UV-säteilyn haalistavaa vaikutusta.

Mikäli teipissä kuitenkin on jo naarmuja, voi niitä pyrkiä korjaamaan lämmön avulla. Anna kuumailmapuhaltimella naarmulle hieman lämpöä, ja katso häipyykö naarmu pois teipistä. Pienet naarmut saa usein korjattua lämmön avulla. Isompia naarmuja voi pyrkiä häivyttämään autovahan avulla.